miercuri, 11 iunie 2014



http://ursuletinazdravani.wordpress.com/2014/06/11/invat-sa-vorbesc-corect-si-sa-fiu-mai-intelept/

Invat sa vorbesc corect si sa fiu mai intelept


Va voi prezenta astazi un material foarte interesant si practic, extrem de util atat pentru corectarea pronuntiei copiilor, cat si pentru consilierea psihologica a acestora.Cartea am achizitionat-o in urma cu ceva timp din magazinul nostru indragitJucarii vorbarete ( si link catre carte aici ). Se adreseaza logopezilor, psihologilor, dar si educatorilor si parintilor care doresc sa se implice activ in corectarea pronuntiei copiilor si sa contribuie la dezvoltarea personala a acestora. Materialul contine :
-50 de poezii terapeutice insotite de imagini reprezentative
- 50 de activitati logopedice
- 50 de activitati de consiliere psihologica
Poeziile au fost concepute pentru corectarea sunetelor mai dificil de pronuntat : ” l”, ” f”, ” v”, ” s”, “z”, “ț, ș.
Pentru fiecare litera in parte, sunt 4 sau 5 poezioare hazlii, in care aceasta litera se intalneste foarte des. Totodata, se doreste consolidarea acestui sunet, dezvoltarea auzului fonematic, diferentierea fonematica a sunetului respectiv.
Pentru ca poezioarele sunt si terapeutice, in functie de tematica acestora, se urmareste dezvoltarea comportamentului prosocial, dezvoltarea abilitatii de rezolvarea a problemelor, constientizarea importantei de a gandi inainte de a actiona, constientizarea existentei consecintelor negative sau pozitive in functie de comportament, asumarea responsabilitatii pentru indeplinirea propriilor sarcini, dezvoltarea abilitatii de relationare pozitive cu ceilalti si multe altele. Puteti urmari o parte din cuprinsul acesteia.


La sfarsitul cartii sunt fise de lucru pentru fiecare poezie in parte.
Haideti sa vedeti cum am folosit noi cartea pentru consolidarea sunetului s,  pe care baietii mei il pronunta de multe ori ș.
Am citit pe rand doua poezii : una despre doua muste Sora si Sara  si alta, despre lacusta Săndel.
Li se sugereaza celor care lucreaza cu cei mici ce materiale sa foloseasca in timpul lectiei. Acestea sunt simple, la indemna oricui.
Pentru poezia  Sara, Sora si Slanina,  noi am desenat cele doua muste si am gasit o felie de sunca  ( de jucarie, bineinteles) printre jucariile noastre.

Sara, musca cea sfioasa
A intrat la noi in casa. 
Sta ascunsa dupa masa, 
Nu cuteaza ca sa vina
Sa se suie pe slanina. 
Vine Sora, musca slaba,
Pe Sara nu sta s-o vada….


Dupa citirea poezioarei , s-a incins o discutie intre cele doua muste.
Am mai citit inca o data poezia, foarte rar si i-am rugat ca oride cate ori aud sunetul  sa spuna Ț  bazz . :)
L-am rugat apoi pe D. sa sublinieze toate cuvintele care contineau sunetul  din poezie.

Au urmat apoi diferite intrebari :
-Cum le cheama pe cele doua muste?
Cum este musca Sara?
Cum este musca Sora
Stapanii sunt acasa?
Unde sta ascunsa musca Sara?
Pentru partea psihologica, se va discuta cu cei mici despre timiditate. Ni se ofereau si multe intrebari ajutatoare:
Cu cine crezi ca te asemeni, cu Sara sau cu Sora? De ce?
Care musca ti-ar fi placut mai mult sa fii: musca timida sau musca curajoasa?

Poezioara  Sandalele lui Sandel

Fragment
Pe o frunza de spanac
Stă Săndel cam supărat.
Și-a pierdut a lui sandale
Intr-o oala cu sarmale. 

Cine m-o fi pus pe mine, 
O lăcustă mititică, 
De pisică să n-am frică
Și s-ascult de-a mea burtică?

Ca materiale , ni s-a sugerat sa folosim ori hartie colorata ( galbena si rosie) sau plastilina.
Noi am facut oala cu sarmale si baietii au pregatit din plastilina galbena sarmalutele. Am facut si papuceii rosii ai lacustei Sandel.


Ne-am jucat un joculet haios.
Pe palma mea am desenat o pisica  si pe palmele lor, fetisoara lacustei Sandel. Nu va asteptati la cine stie ce desene artistice :) – ideea in sine conteaza :).

Sandel trebuia sa isi recupereze papuceii din oala cu sarmale. Dar, ca sa faca asta, trebuiau sa spuna un cuvant cu litera s inainte d e a-i prinde pisica. Aveau manuta deasupra castronasului cu bilutele din plastilina. Cand spuneau repede un cuvant cu litera , puteau scoate o sarmaluta de acolo. Cand le terminau pe toate, aveau voie sa ia papuceii :).  L-am jucat pe rand, cu fiecare dintre ei si tare s-au mai distrat.
Micutul A. tare fericit ca a reusit sa recupereze papuceii :)

Poeziile au fost concepute pentru copilasii cu varste cuprinse intre 3-7 ani, deci puteti adapta  indicatiile de lucru dupa cum doriti.
Eu l-am mai rugat pe D. sa-mi scrie pe o tablita , dupa dictare, cuvinte care incep cu litera s si ș. 
Am impartit tablita in doua coloane. El trebuia sa le treaca pe cele care incep cu s intr-o parte si pe cele care contineau sunetul ș in cealalta coloana.  Ei, si am dedus unde va gresi :). Pentru ca el pronunta de multe ori ș in loc de , unele cuvinte care incep cu s , le-a scris gresit, cu ș. Dar, in urma multelor noastre exercitii, in timp se va corecta :).
Va recomand cu mare drag acest manual ( asa ii spun eu, pentru ca este complex si o adevarata comoara pentru cei ce vor sa lucreze cu cei mici pe mai multe planuri).  Pretul acestuia este pe deplin justificat : pentru fiecare sunet in parte aveti zeci de idei , ce se vor regasi in zeci de ore de lucru/ de joaca.
Spor la invatat ! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu